místo: Lhotsko, okres Zlín, Česká Republika
projekt: 2015
investor: soukromá osoba

Stavební pozemek se nachází v obci Lhotsko nedaleko Vizovic a spadá do okresu Zlín. Řešená parcela se nachází v zastavitelném území na severovýchodním okraji obce, pozemek se svažuje k jihozápadu a nabízí výhledy na údolí Lhotska a protější zalesněný horizont. Komunikace je situována severovýchodním směrem.
Navržený rodinný dům je dispozičně členěn do dvou hmot, které jsou výškově odlišně usazeny do terénu. Jejich metrový rozdíl je vyrovnáván schodištěm, které je vzájemně propojuje. Díky tomuto řešení je dům přirozeně osazen na původní terén, příjemně se napojuje na uliční i zahradní část a zanedbatelný výškový rozdíl obou hmot netvoří zásadní překážku pro život a pohyb v domě. Řešení také minimalizuje výkopy a násypy a je šetrné k okolní zahradě.
Níže posazenou hmotu tvoří „společenská zóna“, ve které se nachází WC, technická místnost, sklad a kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem. Tento prostor je volně propojen se zahradou. Výše posazená hmota je soukromou zónou rodiny a nalézají se v ní dětské pokoje, koupelna, WC, pracovna a ložnice. Dům je navržen v nízkoenergetickém standardu.